Multijet Motor
Multijet motorlar Fiat grubunun GM ile ortak geliştirdiği ancak bu ortaklığın pek bilinmeyen ürünüdür . GM ve FCA Amerika kökenli iki firma geleneksel dizel motorların aksine yakıtı Rail adı verilen alanda sıkıştırılma sonrası enjektörler tarafından püskürtme sistemine sahiptir . Yakıt tasarrufunu hedeflen bu motorlar yaklaşık 20 yıl gibi uzun bir süredir daha da geliştirilerek günümüzde üretilen araçlarda kullanılmaya devam ediliyor . Turbo beslemeli sisteme sahip olan bu motorların ürettikleri tork ve tükettikleri yakıt karşılaştırıldığında birer mühendislik harikası olduğunu fark etmemek mümkün değil . Fiat yedek parça tarafından aynı zamanda JTD adı altında da üretilen motorlar Opel tarafında ise CDTİ adı altında üretilmiştir . Çok yüksek kilometrelere ulaşabilen bu dizel motor bakım ve yan ekipmanlarının sağlamlığı ile neredeyse ömrünün tüketilmesi imkansız bir hal alıyor . Yan ekipman parçaların içeriğini açıklamak gerekirse Fan/ Soğutma grubu sensör ve şanzıman ekipmanlarının yüksek kaliteli ürünlerden oluşuyor olması gerekmektedir . Büyük hacimli olan motorları genellikle ticari maksatlı araçlarda bulunan motor tipi günümüzde hala rağbet gören motor çeşitleri arasındadır . Otomobil markalarına lisans ve motor satışı yapan Fiat , Ford markasındaki son nesil olan KA ve Tata grubunda İndigo gibi otomobillere de üretim sağlamıştır .
Multijet Motorların Ömrü
Multijet motorların ömrü aracın kullanım amacı ve bakım durumuna farklılıklar gösterebilir .Ancak normal şartlarda kullanılan bir Multijet eğer Turbo , Enjektör , Yağ Soğutucu gibi yan destek parçalarında problem oluşmasına karşın hızlı önlemler alınmışsa 600.000 ila 1.000.000 Km arası yol yapmaktadır . Yeni nesil Multijet 2 motorlarında partiküllü yağ kullanımına özen gösterilmeli ve otomobilimiz için önerilen numaralı yağı kullanmalıyız .
1.3 Multijet Motor Ömrü
Bir çok otomobil modelinde görebildiğimiz 1.3 Multijet motorların ömrü düzenli kullanımda 600.000 ila 900.000 gibi çok yüksek kilometrelere ulaşmayı başarmışlardır . İçerisindeki ve entegre halde çalışan motor parçalarının düzenli bakımı ve değişimi ile multijet motorlar kilometrelere meydan okumak için tasarlanmıştır .
Multijet Motor Çeşitleri Nelerdir ?
Multijet motorları aynı mantık ile farklı hacimlerde üretilmişlerdir .Bunlara JTD dediğimiz grupta dahildir . Multijet motorların hacimleri 1.3 Multijet , 1.6 Multijet . 2.0 Multijet . 2.4 Multijet diye devam etmektedir . Hacim tork ile doğrudan orantılı gibi gözükse de bu dayanıklı motorlar üzerinde Tork için oldukça fazla çalışılmış ve ufak hacimli olanaklarda bile yüksek Torklara çıkabilmeyi başarmışlardır .